Family Friendly Kitchen + Dinning + Living Room

Evergreen, Co

The homeowners wanted to open the space between the kitchen and living area to improve flow, make the area larger and allow easier interaction with family and friends.

Originally the kitchen had a standard 8’ ceiling and the adjoining living/dining room had vaulted ceilings with beams. These areas also had different flooring materials. To bring cohesiveness, we opened the kitchen ceiling to create a vaulted ceiling and added faux beams to mirror the living room. We selected porcelain wood-plank tile for the entire space which is not only beautiful, but will hold up for years to come.

We designed the kitchen with lots of storage and functionality in mind. The back side of the peninsula has 12” deep base cabinets to add extra storage for seldom used but necessary dishes and small appliances. We included a cabinet facing the dining room for placemats and silverware to make setting the table quicker and easier!

The contractor removed the upper portion of walls between the great room and kitchen to open it up but left them at counter height to allow the family to dine casually. Adding interesting lighting, a horizontal wood wall and barn doors on the coat closet completed this great room/kitchen remodel making it attractive, interesting and functional!

Design Collaboration between Barb Woycik and Monica Sherman